Rusko sa s Cyprom dohodlo na reštrukturalizácii úveru

31.08.2013 Celý región

Nikózia 31. augusta (TASR) - Rusko sa dohodlo na reštrukturalizácii úveru vo výške 2,5 miliardy eur, ktorý poskytlo Cypru koncom roka 2011. Informovala o tom agentúra Sinchua.

Agentúra sa odvoláva na štátneho tajomníka ruského ministerstva financií Sergeja Anatolieviča Storčaka, ktorý vyhlásil, že po mesiacoch rokovaní sa vláda rozhodla zmierniť ostrovnému štátu úverové podmienky. Cyprus tak uhradí Moskve pôžičku v ôsmich splátkach, ktoré bude posielať každých šesť mesiacov a začne v roku 2016. Pôvodne mal stredomorský ostrov zaplatiť Rusku úver v jednej splátke, a to o 4,5 roka od decembra 2011.

Okrem toho podľa Storčaka Moskva zníži Cypru aj úroky z pôžičky na 2,5 % zo 4,5 %.

Cyprus v máji požiadal Rusko o reštrukturalizáciu svojho dlhu po tom, ako sa dohodol s Euroskupinou a Medzinárodným menovým fondom na podmienkach záchranného úveru z eurovalu v hodnote 10 miliárd eur.

Prezident ostrovného štátu Nikos Anastasiadis odhaduje, že Cyprus sa do konca roka 2016 vráti na finančné trhy.

"Som si istý, že ešte do vyčerpania financií zo záchranného úveru koncom roka 2016 budeme schopní opäť získať peniaze na finančných trhoch," povedal Anastasiadis nemeckému denníku Handelsblatt.

Prezident je tiež presvedčený, že Cypru sa definitívne podarilo odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu a sľúbil, že vláda v Nikózii bude dodržiavať úsporný program, na ktorom sa dohodla s veriteľmi.
 

Vyberte región